cal

La Cal de Morón

A Morón de la Frontera es troben importants canteres de roca calcària molt pura a partir de la qual es produeix la calç, un producte natural amb un cicle de producció absolutament respectuós amb el medi ambient. En el seu procés de fabricació s’utilitza pedra calcària o carbonat càlcic (Ca CO3), que es cou en forns de llenya tradicionals a temperatures superiors a 900º, desprenent diòxid de carboni (CO2) i convertint-se en calç viva o òxid càlcic (Ca O). Posteriorment, després d’un hidratat o apagat, la calç necessitarà captar de nou diòxid de carboni per poder endurir i convertir-se altra vegada en roca calcària. Aquest procés fa que la calç de Gordillos® acabi tenint una petjada de carboni positiva”.

  Patrimoni de la Humanitat

Al 2011 la producció artesanal de la Cal de Morón va ser declarada per la UNESCO Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat en el seu apartat de bones pràctiques. Amb aquest reconeixement, la Cal de Morón va ser inscrita a la llista de programes, projectes i activitats per a la protecció del Patrimoni.

EL CICLE DE LA CALÇ

cicle de la calç

L’OFICI DE CALCINER

Des de 1846, la família Gordillos® es dedica a la fabricació de calç natural artesanal, basant-se en les experiències que s’han anat transmetent de generació en generació. L’actual equip de treballadors són descendents directes de calciners artesans i els uneix l’entusiasme, l’esforç i la dedicació per l’ofici de calciner i els sistemes de construcció tradicionals.

Utilitzant la calç natural Gordillos®, que durant el seu procés d’endurit absorbeix CO2 de l’aire, ajudem a fer un món més sostenible.